Grzyby, owoce, liście? Poznaj nietypowe dodatki do burgerów!

Pomidory, prażona cebulka, intensywny ser cheddar, plaster boczku – to tylko niektóre z wielu dodatków, które znamy i cenimy w burgerach. Jeśli jednak chcesz nadać swojej kanapce niepowtarzalnego smaku, sięgnij po nietypowe dodatki. Sprawdź, które grzyby, owoce i liście z powodzeniem możesz wykorzystać jako składnik pysznego burgera!

Burger niejedno ma imię

Aromatyczne, smakowite burgery już dawno przestały być daniem wyłącznie amerykańskim. Kuchnie całego świata modyfikują te wyjątkowe kanapki zgodnie z własnymi preferencjami i kunsztem kulinarnym kucharzy. W restauracjach bez trudu znajdziesz więc burgera po azjatycku, meksykańsku, typowo śródziemnomorskiego, a nawet… polskiego!

Właśnie dlatego nie musisz obawiać się eksperymentowania z dodatkami. W końcu kto powiedział, że do wołowiny nie pasują grzyby lub owoce? Poniżej poznasz kilka propozycji, które sprawią, że Twój burger będzie naprawdę niepowtarzalny!

Grzyby

Idealnym grzybem do burgerów jest boczniak. Cenią go w szczególności weganie, którym swoją „gęstą” strukturą i wyglądem z powodzeniem zastępuje mięso. Boczniak stanowi źródło smaku umami, dzięki czemu świetnie pasuje do burgerów przyrządzonych zgodnie ze sztuką azjatycką. Ten niepozorny grzyb jest też z powodzeniem wykorzystywany w rodzimej kuchni – śmiało możesz po niego sięgać, oczywiście w wersji grillowanej lub smażonej.

Jeśli szukasz czegoś bardziej egzotycznego, świetnie sprawdzą się grzyby portobello. Po obróbce termicznej nabierają lekko ziemistego, wędzonego smaku. Ich duże kapelusze o mięsistej konsystencji mogą zastępować mięso lub same sobie stanowić aromatyczny dodatek do wołowiny.

Owoce

Owoce w burgerze to nie tylko kultowy ananas, znany z obecności tam, gdzie teoretycznie być go nie powinno. To też np. niezwykle popularne awokado. Znane z cennych składników odżywczych i właściwości prozdrowotnych, idealnie pasuje do dań (czyli także burgerów) kuchni meksykańskiej.

Liście

Odpowiednio dobrane liście dodają burgerom niepowtarzalnego smaku. Na przykład znane z kuchni azjatyckiej shiso (pachnotka) mają smak przywodzący na myśl połączenie mięty, kopru, jabłka i kminu rzymskiego.

Skoro już mowa o liściach, nie zapominajmy o kapuście. Świetnie sprawdzi się krucha czerwona kapusta – pamiętaj, aby przed podaniem sparzyć ją w zalewie z wody, soli, cukru, dodatku octu i anyżu. Do burgerów azjatyckich idealnie pasuje też ostre kimchi. W końcu, skoro dodajemy kiszonego ogórka, to czemu nie wykorzystać także innych kiszonek?

Niebanalne burgery dla każdego

Unikalne kanapki z nietypowymi dodatkami możesz przygotować samodzielnie w domu lub udać się do lokalu, w którym zamówisz wyjątkowe burgery Warszawa. Takim miejscem jest np. Pasibus, gdzie klasyka styka się z niebanalnością, a pomysły doświadczonych burger masterów trafiają w gusta nawet najbardziej wybrednych burgermaniaków! Niezależnie od tego, czy jesz w domu, czy na mieście, swobodnie eksperymentuj z dodatkami. Kto wie, może to właśnie Ty stworzysz burgera idealnego, którym zachwyci się cały burgerowy świat?

Podobne wpisy

Co o tym sądzisz?

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.