Czym jest żywienie dojelitowe? Kiedy należy je stosować?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Żywienie dojelitowe jest to specjalistyczna forma odżywiania pacjentów przewlekle chorych, którzy ze względu na stan zdrowia nie mogą odżywiać się doustnie. Kiedy należy stosować żywienie dojelitowe i czy jest ono możliwe wyłącznie w warunkach szpitalnych?

Żywienie dojelitowe – co to znaczy?

Żywienie dojelitowe polega na wprowadzeniu pokarmu w formie specjalistycznego preparatu zawierającego niezbędne dla organizmu składniki odżywcze, bezpośrednio do żołądka lub jelit, z pominięciem górnej części układu pokarmowego. Odbywa się za pośrednictwem tzw. zgłębnika, czyli sztucznie wytworzonego dojścia do jelit lub żołądka. Wyróżniamy trzy formy sztucznie wytworzonego dostępu dla żywienia pozajelitowego: dojście PEG, gastrostomię lub jejunostomię. Gastrostomia to przetoka, czyli połączenie żołądka ze środowiskiem zewnętrznym. Jest wyłaniana podczas operacji chirurgicznej. Dojście PEG to również forma gastrostomii. Łączy żołądek ze środowiskiem zewnętrznym za pomocą silikonowego drenu przez powłoki skórne. Jest wyłaniana metodą endoskopową. Jejunostomia to z kolei przetoka pomiędzy jelitem czczym a powłokami skórnymi. Do wszystkich wyżej wymienionych przetok podawane są mieszanki odżywcze oraz płyny. Więcej na temat korzyści dla zdrowia pacjenta, jakie niesie za sobą żywienie dojelitowe, przeczytać można na stronie: „Żywienie dojelitowe — szansa dla osób przewlekle chorych?”.

Kiedy należy stosować żywienie dojelitowe?

Wskazaniem do żywienia dojelitowego są choroby oraz urazy gardła i przełyku, uniemożliwiające pacjentowi przyjmowanie pokarmów metodą naturalną. Inne wskazania to całkowita utrata apetytu i jadłowstręt na tle psychicznym, zespół krótkiego jelita, powikłania pooperacyjne, okres chemio- i radioterapii, zaburzenia trawienia i wchłaniania, długo gojące się rany oraz odleżyny, choroba nowotworowa, a ponadto choroby zakaźne wyniszczające organizm np. AIDS. Więcej na temat wskazań do żywienia dojelitowego znaleźć można na stronie: „zywieniemaznaczenie.pl”.

Czy żywienie dojelitowe jest możliwe tylko w warunkach szpitalnych?

Pacjent, u którego zlecono żywienie dojelitowe, pierwsze „posiłki” w tej formie przyjmuje w warunkach szpitalnych. Jednak jeśli jego stan zdrowia nie wymaga dalszej hospitalizacji, możliwe jest podawanie mieszanek odżywczych w warunkach domowych. Jest to szczególnie zalecane w okresie rekonwalescencji pooperacyjnej, gdyż znane środowisko domowe sprzyja poprawie zdrowia psychicznego pacjenta. Chory pozostaje jednak nadal pod stałą kontrolą lekarza specjalisty oraz całego zespołu domowego leczenia dojelitowego. Co najważniejsze, żywienie dojelitowe w domu jest dostępne w ramach funduszu NFZ. Aby pacjent mógł skorzystać z bezpłatnego żywienia dojelitowego w warunkach domowych, musi posiadać sztuczny dostęp do jelit lub żołądka, przewód pokarmowy sprawny na tyle, by można było dostarczać organizmowi co najmniej 1000 kcal dziennie oraz skierowanie do leczenia żywieniowego w warunkach domowych.

Artykuł Partnera

Artykuł Partnera

Zostaw komentarz

Dołącz do Newslettera