Śremianie kochają pączki. Pączkownia, to strzał w dziesiątkę!

Kilka dni temu otwarto w Śremie Pączkownię. Od tego momentu “przy okienku” w budce na Starym Targowisku kolejka nie maleje. Pączkownia to nowa marka, oparta na rodzinnej tradycji i własnej, sprawdzonej recepturze przygotowywania pączków. Jedno jest pewne: pokochaliśmy te pączki 🙂 Codziennie sprzedaje się tysiące pączków, kolejki jak za dawnych lat, ok 40 min stoi się za ciepłym pączkiem. Otwarte jest codziennie od 8.00 aż do ostatniego pączka, czyli ok 20.30

Sama nazwa nawiązuje do góry pączków przygotowywanych przez babcię, i smaku przywołującego wspomnienia z dzieciństwa. W ofercie znajdziemy pączki z nadzieniem tradycyjnym: marmoladą różaną, owocowym oraz z lukrem i cukrem pudrem, ale również różne wariacje: wiśnia ,czerwona porzeczka, brzoskwinia oraz wanilia.

Tajemnica produkcji pączków

Podstawą jest ciasto, a tajemnica tkwi w proporcji składników, które łączą się w jednolitą i zbitą masę. Dalej ciasto dzieli się na tzw. presy, odważone kawałki, które nadziewamy marmoladą. Formowane pączki trafiają do garownika, gdzie nabierają objętości. Z garownika idą do smażenia, następnie lądują w pomadzie, a stamtąd już do sprzedaży na półki Pączkowni i na rodzinne stoły. 

zdjęcia: Hubert Marciniak

Podobne wpisy

Co o tym sądzisz?

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.