2 wp

Tamper do kawy – co warto wiedzieć o tym gadżecie?

Z pewnością nieraz widziałeś, jak barista po nasypaniu kawy z młynka do kolby ekspresu ustawia ją na blacie, a następnie narzędziem w postaci stempla ubija zawartość. Ten niewielki przyrząd to tamper. Służy do ubijania zmielonej kawy, co zapewnia równomierną ekstrakcję i lepszy smak espresso. Wydaje się być prostą czynnością, ale ma duże znaczenie w procesie parzenia. Sprawdź, dlaczego każdy barista ma tamper!

Po co tamper do kawy? 

Na przestrzeni lat okazało się, że stopień kompresji ziaren ma znaczenie podczas parzenia. Im lepiej skompresowana kawa, tym wyższej jakości espresso powstanie. Początkowo kawę ubijano wykorzystując dowolne narzędzia, które były dostępne pod ręką, łyżkę czy nawet używano samych palców. Dzięki równemu ubiciu woda przepływa przez kawę, zapobiegając nierównemu ekstraktowaniu. Dobrze przeprowadzona ekstrakcja wydobywa pełnię smaku i aromatu. By odpowiednio wykonać czynność oprócz tampera potrzebna będzie gumowa mata, która zabezpieczy blat i zminimalizuje ryzyko ześlizgnięcia się kolby z blatu. Praktyczne, silikonowe maty znajdziesz w sklepie https://www.roastains.com/. Warto również sprawdzić ofertę kaw i dorzucić ulubioną do zamówienia. 

Jaki tamper wybrać? 

Tamper powinien przede wszystkim pasować do sitka w portafiltrze czyli metalowej części ekspresu umieszczonej w kolbie. Klasyczny metalowy model z płaską stopką i ergonomiczną rączką wykonaną z drewna lub metalu to wybór wielu baristów. Jest łatwy w obsłudze i czyszczeniu. Na rynku można znaleźć tampery dynamometryczne z wbudowaną sprężyną, która umożliwia stały nacisk, a nawet można znaleźć tampery elektryczne. Istnieje również tamper ripple (żłobiony). Ma karbowaną powierzchnię, co wpływa na równomierne zaparzanie. Ekspresy automatyczne, które najczęściej kupuje się do domu czy biura mają wbudowaną funkcję ubijania. Dzięki temu proces przebiega bez zakłóceń. Do domowych ekspresów kolbowych wielu producentów dodaje tamper, najczęściej plastikowy. Warto zainwestować w lepszej jakości produkt, który pomoże wykonać proces prawidłowo. Modele wykonane w całości z tworzywa sztucznego nie są trwałe i są podatne na uszkodzenia. 

Jak używać tampera? 

Nawet najlepszy tamper nie zagwarantuje odpowiedniego procesu, jeżeli wykonasz go niepoprawnie. Porcję kawy z młynka wsyp do kolby, a następnie oprzyj ją na gumowej podkładce. Jeżeli chcesz uzyskać jak najlepszą powtarzalność, warto jest pracować z wagą i każdą porcję kawy dostosowywać do odpowiedniej wagi, np. 18 gramów. Tamper złap za trzonek pomiędzy kciukiem, a palcami wskazującym i środkowym. Dociśnij go bez uginania nadgarstka, zegnij jedynie łokieć. Zbyt mały model wypchnie kawę bokami, dlatego tak ważne jest dobranie rozmiaru. Delikatnie wyjmij tamper z sitka i zamontuj kolbę w ekspresie. Po zaparzeniu z kolby powinno wypaść tak zwane ciasteczko (coffee cake), czyli idealnie okrągły, zbity dysk z fusów. Wystarczy przepłukać kolbę i gotowe! 

Podobne wpisy

Co o tym sądzisz?

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.