3 wp

Czym się różni cappuccino od latte?

Wiele osób w kawiarniach zamawia latte lub cappuccino – najpopularniejsze mleczne kawy, twierdząc, że nie ma różnicy w smaku, a jedynie różnią się od siebie formą podania. Bariści jednak doskonale wiedzą, że te dwa napoje charakteryzują się wieloma innymi detalami, które finalnie wpływają na konsystencję, smak i aromat. Sprawdź, czym różnią się od siebie cappuccino i latte!

Caffe latte i latte macchiato

Cafe latte po włosku to po prostu mleko – główny składnik tego napoju. Klasyczna propozycja składa się wyłącznie z mleka i espresso w stosunku 3:1 lub 5:1, ale wiele miejsc oferuje słodkie wersje wzbogacone o syropy czy bitą śmietanę. Latte podaje się w dużej filiżance (rozmiary typu XL najczęściej przygotowuje się na podwójnym espresso). Mleko podgrzewa się a pianka pełni funkcję dekoracyjną.

Z kolei latte macchiato najczęściej dostaniesz w wysokiej, przezroczystej szklance na nóżce z uszkiem. Samo słowo „macchiato” oznacza splamiony. Espresso i mleko w proporcjach ¾ do ¼ układa się warstwowo. Barista najpierw wlewa mleko, a następnie cienkim strumieniem dodaje espresso. Łyżeczką na górze układa się piankę.

Cappuccino z kremową pianką

Cappuccino to kawa, której nazwa pochodzi od zakonu kapucynów – według historii to właśnie oni wpadli na połączenie mleka z kawą. Do jego przygotowania wykorzystuje się spienione mleko (ok. 125 ml) o zawartości tłuszczu minimum 3,2% (mniej tłuste nie spieni się tak dobrze) oraz pojedyncze espresso. Barista najpierw parzy kawę, a następnie spienia mleko na gęstą piankę, dzięki czemu stosunek mleka, pianki i espresso wynosi: 1:1:1. Aksamitną pianką można estetycznie wykonać wzorek na górze, który przykuwa uwagę klienta. Cappuccino we Włoszech jest serwowane jako kawa śniadaniowa, najczęściej w towarzystwie kruchych ciasteczek lub rogalika, raczej nie serwuje się jej po obiedzie.

Jakie ziarna wybrać?

W obu przypadkach bazami jest espresso i mleko. Kluczem do doskonałego smaku jest jakość ziaren, ich stopień zmielenia, wypalenia, a także sposób parzenia. Nieco inaczej będzie smakować kawa przygotowana w kawiarce i spieniona ręcznym spieniaczem. Dedykowane urządzenia znajdziesz na stronie https://coffeelove.pl/. Warto pamiętać, że najlepiej wykorzystać do tego świeżo mielone ziarna, dlatego przyda się dobrej jakości młynek żarnowy ręczny lub automatyczny. Zarówno przy parzeniu w kawiarce, jak i ekspresie automatycznym, warto postawić na średnie lub grubsze mielenie. Urządzenia z funkcją ustawienia poziomu mielenia znajdziesz na stronie https://coffeelove.pl/pl/c/Mlynki/66.

Ziarna na espresso warto dopasować do swoich preferencji. Możesz kupić mniejsze opakowania i spróbować, które palarnie najbardziej Ci odpowiadają. Postaw na produkty z segmentu speciality, które korzystnie wpłyną na smak przygotowanego napoju!

Podobne wpisy

Co o tym sądzisz?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.