Jak jeść mango – przepisy i porady?

Mango to pyszny i zdrowy owoc egzotyczny. Niestety jego przygotowanie może być problematyczne, nie zawsze wiemy też do czego można je wykorzystać. A przepisów, z których możemy skorzystać jest naprawdę sporo! Mango możemy dodać do sałatek, deserów, szaszłyków, makaronów i napojów. Zobacz jak wykorzystać ten tropikalny owoc w swojej kuchni.

Mango – wartości odżywcze

W 100 gramach mango  jest 57 kcal. Musimy jednak pamiętać, że te owoce są dość spore, ich przeciętna waga wynosi około 250 g. Możemy więc łatwo wyliczyć, że w takiej porcji znajduje się 142,5 kcal. W mango znajdują się antyoksydanty takie jak witaminy C i  E, usuwają one z naszego organizmu wolne rodniki. Znajdziemy w nim także witaminę B6 (pirydoksynę), która znana jest ze swojego korzystnego wpływu na układ nerwowy. 100 gram mango zawiera aż 10 mg wapnia, który jest podstawowym budulcem kości. Owoc jest wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce.

Jak obrać mango?

Mango można obrać szklanką lub nożykiem. Oczywiście uprzednio powinniśmy je dokładnie umyć w chłodnej wodzie i osuszyć ściereczką. Musimy też pozbyć się pestki, co może być problematyczne. Aby zrobić to poprawnie należy odkroić kawałki mango znajdujące się po obu stronach pestki. Potem te części ułóż na desce do krojenia, skórką do dołu i potnij miąższ w kostkę (bez nacinania skórki) i oddziel go ręką. Możesz także spróbować zdjąć skórkę obieraczką lub nożykiem i po kolei odkrajać kolejne kawałki. 

Jeśli chcesz spróbować obrać mango przy użyciu szklanki, przekrój owoc w pół. Każdą z części przesuń po krawędzi szklanki, tak żeby skórka  oddzieliła się od miąższu.

Mango – przepisy

Mango cechuje się intensywnym, słodkim smakiem. Dobrze sprawdzi się solo, w roli przekąski. Możemy też z niego przygotować smoothie, deser lub użyć jako dodatku, który urozmaici wiele wytrawnych potraw. Od siebie szczególnie polecamy:

  • Makaronowy wok z mango

Orientalna i pożywna potrawa. Aby ją przygotować potrzebujesz woka, makaronu do dań z woka, warzyw i kurczaka. Możesz dowolnie ją modyfikować, jednak wersja z mango zdecydowanie jest warta wypróbowania.

  • Smażone lody waniliowe z mango i malinami

To oryginalny i efektowny pomysł na deser. Wanilia idealnie będzie się komponować z mango. Udekoruj potrawę listkami mięty i połówkami malin, a uzyskasz rezultat którego nie powstydziłby się żaden szef kuchni.

  • Szaszłyki z mango i serem

Ta kolorowa i wygodna przekąska idealnie sprawdzi się na grillach i przyjęciach. Dodatkowo przygotowanie jest tak proste, że poradziłoby sobie z nim nawet dziecko.

  • Lemoniada z mango i pomarańczy

Napój, który orzeźwi Cię w upalne dni. Pyszny i zdrowy, a do tego łatwy w przygotowaniu. Wystarczy jedynie zmiksować miąższ mango z sokiem pomarańczowym.

Szczegółowe przepisy znajdziesz na: https://www.kaufland.pl/asortyment/produkty-spo%C5%BCywcze/owoce/owoce-egzotyczne/mango.html

Podobne wpisy

Co o tym sądzisz?

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.