pracuj.pl

Praca dla osób z wykształceniem gastronomicznym

Osoby z wykształceniem gastronomicznym lub doświadczeniem w specjalistycznym przygotowywaniu pożywienia znajdą dla siebie pracę w niszowych zawodach zarówno w kraju, jak i za granicą. Warto przyjrzeć się, na jakie stanowiska poszukuje się wykwalifikowanych kandydatów do pracy w gastronomii.

Sporym powodzeniem cieszy się zawód piekarza, który może udokumentować swoje kwalifikacje specjalistycznym kursem i doświadczeniem w pracy przy wypieku chleba. Pieczywo produkuje się zarówno w firmach zaopatrujących sklepy, większych marketach, hotelach i pensjonatach, jak i w przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty do dalszego przetwarzania, np. bułki do hamburgerów i hot-dogów. Mniejsze, regionalne piekarnie rodzinne często specjalizują się w wypieku ciekawych rodzajów bułek i chleba na zakwasie, liściach, lub z różnymi rodzajami nasion. Na takim stanowisku piekarz może zaprezentować swoje umiejętności i zdobyć wszechstronne doświadczenie.

Na rynku znajdziemy także oferty pracy skierowane do cukierników, którzy zajmują się wypiekiem ciast i produkcją deserów. Niektórzy będą potrzebni do obsługi linii produkcyjnych wytwarzających standardowe wypieki przeznaczone do sklepów. Bardziej doświadczony cukiernik znajdzie zatrudnienie przy produkcji tortów na zamówienie i do właściwego wykonania zleceń będzie musiał również wykazać się talentem artystycznym i zmysłem dekoratorskim. Specjaliści od deserów trafią również do restauracji, lodziarni i pensjonatów.

Najbardziej typowa praca w gastronomii wiąże się oczywiście z rolą kucharza. Specjaliści będą pichcić w szkołach, szpitalach, firmach kateringowych, jadłodajniach, oraz przedsiębiorstwach produkujących gotowe posiłki domowe. W tej roli spotyka się bardzo szeroki zakres specjalizacji, gdyż niektórzy produkują głównie zupy, pizze, desery czy galaretki. Część kucharzy wykwalifikowała się w niszowych rolach, preparując dania z owoców morza, dziczyzny, lub wręcz przeciwnie – ekologiczne dania wegańskie. Dobrą pracę znajdą również ci kucharze, którzy potrafią przygotowywać danie na oczach klienta i ze zwykłej pracy zrobić ciekawy pokaz.

Mimo, że na portalu Pracuj.pl pojawiają się coraz to nowsze, bardzo specjalistyczne zawody, nigdy nie zabraknie miejsca dla klasycznych profesjonalistów, takich jak cukiernicy, piekarze czy kucharze. Produkcję smacznego jedzenia można zautomatyzować tylko częściowo, gdyż do właściwego przygotowania produktów potrzeba kreatywności, doświadczenia i zmysłu artystycznego, jak również zrozumienia interakcji pomiędzy składnikami potraw.

Podobne wpisy

Co o tym sądzisz?

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.