Opiekacz do kanapek – dzięki niemu przygotujesz szybkie i pożywne śniadanie
Śniadanie na ciepło w kilka minut? Tak, to możliwe. Dzięki opiekaczowi do kanapek przygotujesz ciepły poranny posiłek szybko i łatwo. Zobacz, dlaczego warto mieć opiekacz do kanapek.
Śniadanie – najważniejszy posiłek w ciągu dnia
Dietetycy są zgodni, dzień powinien się zaczynać od pełnowartościowego śniadania. Niestety często zapominamy o tej prostej prawdzie, bo wolimy rano dłużej pospać, a głód oszukujemy mocną kawą. Opcjonalnie – nie lubimy jeść przygotowanych w pośpiechu (albo, o zgrozo, dzień wcześniej!) zimnych kanapek, a zrobienie jajecznicy wydaje się zadaniem ponad siły i czas.
Dobrze zbilansowane śniadanie zapewnia energię na początek dnia, pozwala przetrwać do obiadu bez oszukiwania żołądka wodą i słodyczami, ma niebagatelny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Dlatego warto nastawić budzik kwadrans wcześniej. Tyle wystarczy, by przygotować ciepłe i pyszne kanapki w opiekaczu. I co najważniejsze – śniadanie z opiekaczem nie musi być nudne. Na każdy dzień tygodnia można zaplanować inne menu.
Kanapki z opiekacza – co można włożyć do środka
Kanapka, którą przygotowujemy w opiekaczu, to dwie kromki chleba tostowego i to, co znajduje się pomiędzy nimi. Pierwszym skojarzeniem najczęściej jest ser żółty. Słusznie, bo świetnie sprawdzi się w chlebie tostowym, ale kanapki z samym serem trudno uznać za pożywne i atrakcyjne danie.
Co innego, gdy do sera dołożymy wędlinę i ananasa, a wewnętrzną część jednej z kromek posmarujemy sosem pomidorowym. Właśnie przygotowaliśmy kanapkę o smaku pizzy hawajskiej.
W innej wersji możemy posmarować kromki chleba pysznym włoskim pesto, a do środka włożyć ser typu mozzarella. Oto kanapka w stylu śródziemnomorskim.
I jeszcze coś dla fanów grilla. Przygotowane wcześniej warzywa grillowane i kawałki mięsa (często zostają po sobotnio-niedzielnych imprezach) wkładamy między kromki chleba tostowego, który smarujemy zwykłym masłem.
W różnych punktach oferujących ciepłe kanapki hitem są te z pieczarkami i żółtym serem. Pieczarki wymagają wcześniejszego uduszenia, dlatego najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Samo włożenie ich między kromki chleba i posypanie tartym żółtym serem zajmie tylko chwilę, podobnie jak opiekanie.
Dla dzieci – opiekana kanapka na słodko. W najprostszej wersji łagodny ser żółty łączymy z bananem lub innym owocem. Mogą być ananasy albo brzoskwinie z puszki.
Więcej inspiracji znajdziesz na stronie eldom.eu.
Jak wybrać opiekacz do kanapek
Klasyczny opiekacz do kanapek opieka jednorazowo dwie kanapki w kształcie kwadratu. W sprzedaży dostępne są też inne opiekacze, które pozwalają wypiekać kanapki w różnych kształtach. Taki wybór na pewno zachwyci dzieci, ale trzeba pamiętać, że robienie kształtnych kanapek odbywa się kosztem ich wielkości.
Opiekacz rozgrzewa się w czasie opiekania kanapek do wysokiej temperatury. Aby łatwo i bezpiecznie go otworzyć, najlepiej wybrać taki, który ma nienagrzewające się uchwyty. W innym przypadku będziemy zmuszeni otwierać opiekacz w grubych rękawicach, co nie jest wygodne.
Lampka kontrolna ułatwia opiekanie, bo informuje o gotowości urządzenia do pracy. Przyda się też termostat, bo dzięki niemu możemy mieć kanapki mocno lub słabiej opieczone, takie, jak lubimy.
Przeczytaj także: Toster czy opiekacz? Które z urządzeń sprawdzi się lepiej w Twojej kuchni?