Oto jak przygotować smaczny lunch w pojemniku bez plastiku marki Monbento

Oto jak przygotować smaczny lunch w pojemniku bez plastiku marki Monbento
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Dawniej do pracy zabierało się na drugie śniadanie suchy prowiant. Najczęściej były to kanapki z serem, czy wędliną. Później nastąpiła era śniadaniówek. Obecnie przyszła kolej na praktyczne i wygodne lunch boxy. Czym różnią się od zwykłych pojemników?

Zalety pojemników marki Monbento

Pojemniki na lunch Monbento wyróżnia przede wszystkim niezwykłe połączenie francuskiej elegancji z funkcjonalnością. Ich zalety trudno przecenić. Produkowane są w różnych pojemnościach (często piętrowe, z wieloma przegródkami i dodatkowym wyposażeniem), w wielu wzorach, kształtach i kolorach. Wykonuje się je z materiałów wysokiej jakości. Dzięki temu są trwałe i można je myć w zmywarce. Nie zawierają substancji szkodliwych dla zdrowia i nie chłoną zapachów. Można w nich produkty zamrażać i podgrzewać w kuchenkach mikrofalowych. Do tego są całkowicie szczelne, co sprawia, że nadają się również do transportowania zup i sosów. Więcej informacji na temat pojemników Monbento można znaleźć w artykule pt.: „Pojemniki na żywność: Monbento – poznaj fenomen marki pochodzącej z Francji, która zachwyciła Azjatów“.

Drugie śniadanie w pracy

Dzięki lunch boxom Monbento można spożywać w pracy pełnowartościowe posiłki, ponieważ w pojemnikach tych jest miejsce na przystawkę, danie główne, surówkę i deser, a nawet zupy i napoje. Pozwala to nie tylko zaoszczędzić pieniądze na kupowaniu gotowych przekąsek (w rodzaju chipsów, zapiekanek, batoników i fast foodów), ale również zachować zdrowie i figurę. Poniżej zamieszczamy prosty przepis na smaczny lunch w pojemniku bez plastiku marki Monbento:

Kasza gryczana z sosem i kiszonym ogórkiem (czas przygotowania 20 minut):

Składniki na jedną porcję:

  • 1 torebka kaszy,
  • 5-7 pieczarek,
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • olej lub masło do smażenia,
  • 1 mała cebulka,
  • 1 ogórek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Torebkę kaszy ugotować we wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu. W tym czasie pieczarki i cebulę obrać, umyć i drobno pokroić. W rondelku zeszklić cebulkę na rozgrzanym maśle, posolić, dołożyć pieczarki, chwilę smażyć, a następnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Kaszę po ugotowaniu przełożyć do lunch boxa. Śmietankę rozmieszać dokładnie z mąką i wlać do pieczarek, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, po czym polać kaszę. Ogórek pokroić w słupki i włożyć do przegródki lunch boxa. Przed spożyciem, podgrzać w mikrofali.

Smacznego!

One Response

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: