Oto jak przygotować smaczny lunch w pojemniku bez plastiku marki Monbento
Dawniej do pracy zabierało się na drugie śniadanie suchy prowiant. Najczęściej były to kanapki z serem, czy wędliną. Później nastąpiła era śniadaniówek. Obecnie przyszła kolej na praktyczne i wygodne lunch boxy. Czym różnią się od zwykłych pojemników?
Zalety pojemników marki Monbento
Pojemniki na lunch Monbento wyróżnia przede wszystkim niezwykłe połączenie francuskiej elegancji z funkcjonalnością. Ich zalety trudno przecenić. Produkowane są w różnych pojemnościach (często piętrowe, z wieloma przegródkami i dodatkowym wyposażeniem), w wielu wzorach, kształtach i kolorach. Wykonuje się je z materiałów wysokiej jakości. Dzięki temu są trwałe i można je myć w zmywarce. Nie zawierają substancji szkodliwych dla zdrowia i nie chłoną zapachów. Można w nich produkty zamrażać i podgrzewać w kuchenkach mikrofalowych. Do tego są całkowicie szczelne, co sprawia, że nadają się również do transportowania zup i sosów. Więcej informacji na temat pojemników Monbento można znaleźć w artykule pt.: „Pojemniki na żywność: Monbento – poznaj fenomen marki pochodzącej z Francji, która zachwyciła Azjatów„.
Drugie śniadanie w pracy
Dzięki lunch boxom Monbento można spożywać w pracy pełnowartościowe posiłki, ponieważ w pojemnikach tych jest miejsce na przystawkę, danie główne, surówkę i deser, a nawet zupy i napoje. Pozwala to nie tylko zaoszczędzić pieniądze na kupowaniu gotowych przekąsek (w rodzaju chipsów, zapiekanek, batoników i fast foodów), ale również zachować zdrowie i figurę. Poniżej zamieszczamy prosty przepis na smaczny lunch w pojemniku bez plastiku marki Monbento:
Kasza gryczana z sosem i kiszonym ogórkiem (czas przygotowania 20 minut):
Składniki na jedną porcję:
- 1 torebka kaszy,
- 5-7 pieczarek,
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki,
- 1 łyżeczka mąki,
- olej lub masło do smażenia,
- 1 mała cebulka,
- 1 ogórek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Torebkę kaszy ugotować we wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu. W tym czasie pieczarki i cebulę obrać, umyć i drobno pokroić. W rondelku zeszklić cebulkę na rozgrzanym maśle, posolić, dołożyć pieczarki, chwilę smażyć, a następnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Kaszę po ugotowaniu przełożyć do lunch boxa. Śmietankę rozmieszać dokładnie z mąką i wlać do pieczarek, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, po czym polać kaszę. Ogórek pokroić w słupki i włożyć do przegródki lunch boxa. Przed spożyciem, podgrzać w mikrofali.
Smacznego!
Takie to apetyczne, że spisałam wszystko, by tak zrobić.