Oryginalne herbaty – po które warto sięgnąć?
Oryginalne herbaty
Picie herbaty niesie ze sobą wiele korzyści, o czym z pewnością zdają sobie sprawę jej miłośnicy. Może być idealnym rozwiązaniem dla osób, które planują walkę ze zbędnymi kilogramami, poszukujących skutecznego zamiennika kawy, a także dbających o prawidłowe nawodnienie. Jednak to tylko kilka sytuacji, w jakich herbata okaże się pomocna. W zależności od jej rodzaju niesie ze sobą inne korzyści dla organizmu. Najważniejsze informacje na ten temat można znaleźć na stronach internetowych takich jak: herbata.info. Odmian herbaty jest wiele. Jednak poniżej wyróżnimy dwie ze względu na oryginalny wygląd, zastosowanie oraz sposób podania.
Nie tylko zielona i czarna, ale również niebieska herbata
Herbata oolong, bo o niej mowa, to połączenie właściwości zielonej oraz czarnej. Jest produkowana w Chinach oraz na Tajwanie. W zależności od tego, który gatunek wybierzemy, smak będzie się różnił. Może być słodki i owocowy, trawiasty, a nawet kwiecisty. Dlatego przed wyborem konkretnej warto zapoznać się z ich opisami, aby uniknąć rozczarowania. Skąd określenie niebieska? Nazwa ta wywodzi się od rodzaju połowicznie sfermentowanych herbat, do którego należy oolong, czyli “szmaragdowych” lub “turkusowych”. W Polsce nie ma zbyt wielu fanów, choć jej właściwości nie odbiegają od tych przypisywanych pozostałym typom herbat. Oolong może nam pomóc we wzmocnieniu odporności organizmu, zwalczaniu stresu, regulacji cukru we krwi czy też utrzymaniu dobrej kondycji skóry. Jednak dla osób, które po zaparzeniu herbaty Oolong spodziewają się niebieskiej zawartości, mamy złą informację. Przypomina ona łudząco napar z liści zielonej herbaty.
Herbata po angielsku
Herbata po angielsku – jak przygotować tradycyjny five o’clock? Angielska herbatka to określenie na sposób przygotowania oraz spożycia. Jest to najczęściej herbata czarna, którą parzy się około pięciu minut. Powinna ona zostać w czajniczku, obok którego przygotowuje się dzbanuszek z mlekiem. Następnie do filiżanki wlewa się napar z czajniczka, pozostawiając około 20-30% wolnego miejsca. Do tak przygotowanego naparu należy dolać śmietankę lub mleko, które po zmieszaniu tworzą charakterystyczny, aromatyczny smak.