Forskolina to naturalny związek pochodzenia roślinnego, który jest pozyskiwany z pokrzywy indyjskiej. Poleca się jego suplementację każdemu, kto chce szybciej i efektywniej zrzucić zbędne kilogramy. W niniejszym artykule wyjaśniamy, w jaki sposób forskolina wspomaga odchudzanie.

Egzotyczna roślina źródłem szczupłej sylwetki

Pokrzywa indyjska, z której otrzymuje się forskolinę, rośnie głównie w gorących krajach Azji Południowo-Wschodniej, jak Tajlandia, Kambodża, Indonezja czy Wietnam. Wyciąg tej rośliny od dawna jest stosowany w tradycyjnym ziołolecznictwie hinduskim. Nie bez przyczyny, ponieważ forskolina wykazuje działanie pomocne w przeciwdziałaniu i leczeniu wielu chorób układów sercowo-naczyniowego, oddechowego i moczowo-płciowego. Poleca się ją m.in. w przypadku niedoczynności tarczycy, ponieważ jej spożycie powoduje wzmożoną produkcję hormonów tarczycy.
Forskolina znajduje zastosowanie także w odchudzaniu, dlatego często pojawia się jako składnik wielu suplementów diety skierowanych do osób, które chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Jej właściwości odchudzające polegają na tym, że inicjuje szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Forskolina wykorzystuje w tym celu dwa mechanizmy: pierwszy to podniesienie lipolizy, czyli procesu polegającego na rozkładzie komórek tłuszczowych, a drugi opiera się na uwolnieniu enzymu lipazy hormonalnej (HSL), dzięki czemu organizm pobiera więcej energii z komórek tłuszczowych.
Nie do przecenienia dla osób odchudzających się jest to, że forskolina przyspiesza przemianę materii. Oznacza to, że organizm spala więcej kalorii wyłącznie w ramach wewnętrznych procesów metabolicznych. Taki efekt jest możliwe dzięki lepszemu funkcjonowaniu tarczycy, do którego doprowadza forskolina. Z kolei osoby cierpiące na insulinoodporność ucieszą się z korzystnego wpływu tej substancji na trzustkę, dzięki czemu staje się ona zdolna do intensywniejszej produkcji insuliny. Ogólnie rzecz biorąc, forskolina stabilizuje całą gospodarkę cukrową organizmu.

Forskolina – źródło piękna i zdrowia

Jeśli zależy Ci na redukcji tkanki tłuszczowej, ale nie chcesz przy tym tracić masy mięśniowej, wsparcie ze strony forskoliny może się bardzo przydać. Uważa się bowiem, że ma ona zdolność do potęgowania produkcji testosteronu w organizmie, co w oczywisty sposób przekłada się nie tylko na ochronę mięśni przed spadkami, ale wręcz na ich wzrost. Korzystny wpływ na anabolizm ma także fakt, że forskolina podwyższa stężenie cAMP. Jednocześnie za jej sprawą odczuwa się lepsze samopoczucie.
Artykuł powstał przy współpracy z portalem https://www.sfd.pl
Polecamy również kompendium wiedzy nt. Białka
Pozytywne działanie dla redukcji nadmiernej tkanki tłuszczowej poprzez suplementację forskoliny potwierdzają liczne badania naukowe. W ich trakcie dowiedziono, że przyjmowanie tej substancji pozwala na szybszą redukcję masy ciała i zbudowanie jędrniejszej, szczuplejszej sylwetki. To, że dodatkowo forskolina wspomaga układ immunologiczny, leczy cukrzycę, poprawia drożność naczyń krwionośnych i pomaga w leczeniu stanów zapalnych, jeszcze bardziej za nią przemawia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.