20 stycznia – Dzień Bigosu, naszego polskiego specjału

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

20 stycznia to (według Nonsensopedii) święto potrawy, z której w Polsce możemy być dumni, to Dzień Bigosu. Bigos, to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Samo pochodzenie słowa bigos, według Andrzeja Bańkowskiego nie jest do końca niejasne. Może być zapożyczeniem z języka niemieckiego: begossen albo beigossen czasowników begießen (oblać, polać) i beigießen (dolać). Może też wywodzić się od włoskiego bigutta (kociołek do warzenia rosołu).

Na początku używano słowa bigos to określania sposobu siekania (siekać coś na bigos 1534) . W XVIII była to już potrawa z gotowanej kapusty i siekanego mięsa. Od XVII wieku słowo było używane również w szerszym znaczeniu jako siekanina, a w znaczeniu przenośnym mówiono: “bigosować” w bójce, czyli: siekać na drobne kawałki (np. szablą).

Słowo „bigos” może być również pochodzenia łacińskiego i oznaczać „dwa smaki”. Pierwszy człon tego wyrazu „bi” oznacza „podwójny”, a drugi człon „gos” pochodzi od „smak”. Tymi dwoma smakami miałyby być stanowiące podstawę bigosu kiszona kapusta i świeża, biała kapusta.

Dzień Bigosu, to wyjątkowe święto

Pochodzenie słowa bigos, to jednak sprawa drugorzędna. Podstawą jest smak, a my – Polacy potrafimy ją przygotować na tysiące różnych sposobów. Każde danie będzie smakować inaczej, ale zawsze – wyjątkowo.

https://youtu.be/0_G05On8eAw

Co o tym sądzisz?

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.